Saint Romain Combe Bazin
Fijne gerijpte rode Saint-Romain! Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% pinot noir
Alcohol: 13%
Appellation: AC Saint Romain
Terroir
Kleiachtige mergelbodem in de bovenlaag en daaronder vooral kalksteen. Het dorp Saint Romain ligt wat verder naar achter en hoger op de Côte Beaune. Mede daardoor blijven de wijnen hier net even wat eleganter en lichter dan de bekendere en lager gelegen wijngaarden. Combe Bazin is de wijngaard die op het Zuiden en Zuid-Oosten ligt in een soort kom, waardoor de bodemlaag iets dikker is.
Wijnbouw
De stokken zijn gemiddeld meer dan 40(!) jaar oud. De dichtheid van de stokken is hoog: er staan 10000(!) stokken per hectare. Dit zorgt voor een lage opbrengst per stok, en daardoor ook een mooie concentratie. De stokken worden laag opgebonden. De bodem wordt met de hand en ploeg bewerkt. De opbrengst is ongeveer 40 Hl/ha. De wijngaarden worden biologisch bewerkt.
Vinificatie
Er wordt volledig handmatig geoogst, en bij aankomst worden de trossen nog een keer op kwaliteit gesorteerd, en voor 90% ontsteeld. En licht gekneusd. De vergisting is doorgaans langzaam onder teperatuur controle, zodat de frisheid behouden blijft en de extractie niet te zwaar wordt. Na de natuurlijke vergisting gaat de wijn op barriques van frans eikenhout, waarvan circa 10% nieuwe vaten, terwijl de rest van de vaten 1 tot 6 jaar gebruikt is. De wijn blijft vervolgens 12 maanden op de lies voordat deze, na een lichte filtering, met behulp van zwaartekracht gebotteld wordt.
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 16°-17°
Blijft zeker goed tot 10 jaar
Omschrijving
Diepe rode kleur, rode bes, en kers, aardse tonen, zwarte peper, stevige maar soepele tannines. Heerlijke elegante en fijn gestructureerde wijn. Mooie complexe afdronk met veel lengte.
Bijzonderheden
Domaine Henri & Gilles Buisson is een familiebedrijf, dat gerund wordt door 2 broers: Frederick en Franck Buisson. De jonge Frederick is verantwoordelijk voor de wijnbouw en vinifcatie. Het domein beschikt over 19 ha. Aan wijngaarden, waarvan een belangrijk deel in de village Saint Romain. Dit is eigenlijk een wat hoger gelegen vallei onder het dorp Saint Romain met prachtige beschermde liggingen. Saint Romain is trouwens ook het dorp waar François Frères is gevestigd, de wereldberoemde tonnelier. Saint Romain is op de Côte de Beaune de minst bekende village, maar de ligging en terroir zijn zeer vergelijkbaar met Saint-Aubin, en net als daar zijn ook hier de grote delen van het terroir van zo’n hoge kwaliteit dat de aanvragen voor een 1er Cru status al lopen….dus dat beloofd wat voor de toekomst. Ze maken trouwens ook prachtige Meursault en Volnay!
Wijnregio | Saint-Romain |
Bodem | Klei, kalksteen |
Ligging | Zuid-zuidoostelijk, in een kom met iets dikkere toplaag |
Leeftijd stokken | Ca 40 jr |
Druivensoort(en) | Pinot noir |
Oogst en opbrengst | Handmatig, 90% ontsteeld, 40 hl/ha |
Vergisting | 90% ontsteeld, spontane vergisting |
Malolactische omzetting | Wel malo |
Opvoeding | Ca 12 mnd op barriques (10% nieuw) |
Filtering | Lichte filtering |
Totaal SO2 | |
Suikers en zuren | |
Alcohol | 13% |
Houdbaarheid | Zeker 10 jr |
Schenktemperatuur | 16º |
Smaakprofiel | Rode bes, en kers, aardse tonen, zwarte peper, bite |