Beaujolais cru met bite. Sap én structuur! Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% Gamay Noir à Jus Blanc
Alcohol: 12%
Appellation: AC Régnié
Terroir
De bodem bestaat voor een flink deel uit een dikke laag verweerde graniet, uit een dunnere laag graniet met veel stenen, en uit stenige oude rivier afzettingen. De bodem daaronder is vooral van graniet. Zijn percelen liggen in 2 lieu-dits: Les Forchets en Montmerond op een hoogte van ca. 350 meter op een zuidelijk gelegen helling. Bij elkaar is de oppervlakte hier 3.4 hectare.
Wijnbouw
Antoine bewerkt de wijngaarden biologisch. Zijn percelen in Régnié zijn in omschakeling naar biologische certificering. De oogst is volledig met de hand (dit is in de Beaujolais ook wettelijk bepaald).
Vinificatie
De hele trossen gaan na de oogst in een afgesloten tank. De zogenaamde maceration semi-carbonique: door de afgesloten tank, en de gebarste druiven start de vergisting. Door de koolzuurdruk die hierdoor ontstaat, start er binnen de nog niet gebarste druiven een enzymatische vergisting. Halverwege wordt de gistende most overgepompt naar een open tank, en meestal is de vergisting met 15 dagen klaar, waarna er nog heel langzaam en voorzichtig met de hand geperst wordt in een horizontale pers. Dan gaat de wijn voor het grootste deel over op gebruikte houten vaten uit de Bourgogne voor een maand of 8. Een klein deel gaat in een betonnen tank. De wijn wordt verder niet gefilterd, en er wordt alleen vlak voor botteling een minimale hoeveelheid van 25 mr/l sulfiet toegevoegd.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 14°C à 15°C
Blijft goed op dronk tot ca. 10 jaar
Omschrijving
Vers rood fruit, iets rijps, en aards maar zeker ook mineraliteit. Heerlijke sappigheid, en spanning, maar door de Bourgogne opvoeding ook veel meer complexiteit en terroir.
De Morgon 2016 van Antoine Sunier kreeg ****(*) in Perswijn!
Bijzonderheden
Het domaine wordt geleid door Antoine Sunier. Zijn broer Junien was al eerder begonnen in de Beaujolais en Antoine werkte toen nog in de Tech industrie, maar in de vakanties bij zijn broer in de wijngaarden. Uiteindelijk is ook Antoine door het wijnmakers virus besmet. Zijn broer heeft hem kunnen helpen met de sleectie van de juiste wijngaarden. In 2014 had Antoine zijn eerste oogst te pakken. Hij werkt dus volledig natuurlijk, en hij kiest dus wel voor een maceration semi-carbonique, omdat volledige carbonique alleen maar fruit geeft en daaarmee het terroir verbergt.
Wijnregio | Beaujolais |
Bodem | Graniet |
Ligging | Ca 350 mtr hoogte |
Leeftijd stokken | |
Druivensoort(en) | Gamay noir à jus blanc |
Oogst en opbrengst | Handmatig |
Vergisting | Spontane vergisting, maceration semi-carbonique |
Malolactische omzetting | Wel malo |
Opvoeding | Ca 8 mnd op gebruikte bourgogne vaten |
Filtering | Ongefilterd |
Totaal SO2 | <25 mg/l |
Suikers en zuren | |
Alcohol | 12% |
Houdbaarheid | Zeker 10 jr |
Schenktemperatuur | 14º - 15º |
Smaakprofiel | Frisse aanzet, sappig, aardbei en wilde perzik, lange afdronk |