Soepele, 'laid back' rosé....voor in de namiddag zon! Lees meer
Kenmerken
Druif: 50% regent, 40% spätburgunder, 10% cabernet mitos
Herkomst: Baden Markgräflerland Nord
- Alcohol: 13.0%
- Suiker: 5.8 gr/l
- Zuren: 5.9 gr/l
Terroir
Veel leem in de bodem, en vaak bedekt met löss, en wat kalkmergel. De lage Sonnhohle kent een diepere toplaag met veel löss. Markgräflerland is eigenlijk een relatief koel klimaat (voor de wijnregio Baden). Het Zwarte Woud is heel dichtbij en begint eigenlijk direct ten oosten van de wijngaarden, waardoor er vaak wolken zijn, en het er dus iets koeler blijft. De Pinot Noir staat aangeplant in de wat hoger gelegen wijngaarden.
Wijnbouw
De wijngaarden worden biologisch (dus zonder gebruik van chemicaliën) bewerkt. De druiven worden machinaal geoogst en vervolgens in een ontsteler licht gekneusd.
Vinificatie
Voor deze rosé wijnen is sprake van schilweking en vergisting (met geselecteerde gisten) in open vaten. Het sap onttrekt de kleur aan de schillen. Na de vergisting ondergaat de wijn nog de malolactisch gisting, waardoor de zuren iets worden afgebouwd (= biologische Säureabbau). Daarna wordt de wijn nog een aantal maanden op de gistresten bewaard op tank. De wijn wordt gefilterd om hem stabieler te maken en langer houdbaar.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 9°-10°
Blijft goed ca. 3 jaar
Omschrijving
Aroma van aarbeien, frambozen, en een vleugje munt. Smaak van aardbeien, met kruidigheid van zwarte peper, soepel, met een goede structuur. Blijft sappig, veel smaak. Verrassende blend die het lichte, soepele van de spatburgunder combineert met de structuur van de regent en cabernet.
Bijzonderheden
Weingut Zähringer sinds 1844 bevindt zich in Heitersheim, tussen de Rijn en het Zwarte Woud. Ze werken al sinds 1987 biologisch en sinds 2006 biodynamisch. Fabian (6e generatie) is tegenwoordig het gezicht naar buiten, maar achter de schermen werkt een heel team aan het steeds verbeteren van de wijnen. Ik heb begin 2013 voor het eerst met ze kennisgemaakt. Het is een mooi bedrijf waar met veel passie en overtuiging wordt gewerkt, en waar ook nieuwe vinificatietechnieken niet uit de weg worden gegaan. Naast de klassieke druivensoorten als weissburgunder en spatburgunder, heeft Zahringer ook diverse percelen met zogenaamde ‘neuzuchtungen’. Dit zijn nieuwe kruisingen van druiven die speciaal zijn ontwikkeld om beter tegen ziektes te kunnen.
De Pop-Music blends hebben allemaal een hele verrassende druivensamenstelling met ook diverse nieuwe kruisingen. De gedachte is dat je beter het label kunt laten spreken, dan gaan uitleggen wat de eigenschappen van de verschillende druiven zijn.
Wijnregio | Baden |
Bodem | Leem, löss, mergel |
Ligging | |
Leeftijd stokken | |
Druivensoort(en) | Regent, spätburgunder, cabernet mitos |
Oogst en opbrengst | Machinaal |
Vergisting | Geselecteerde gisten |
Malolactische omzetting | Wel malo |
Opvoeding | Ca 6 mnd RVS tank |
Filtering | Gefilterd |
Totaal SO2 | |
Suikers en zuren | |
Alcohol | 13% |
Houdbaarheid | 3 - 4 jr |
Schenktemperatuur | 10º |
Smaakprofiel | Aardbei, framboos, munt, sappig en soepel |