PM 02. Edition Grand Cru
Dikke en strakke Blanc de Blancs Grand Cru....grote champagne! Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% chardonnay grand cru
Alcohol: 12%
Appellation: Champagne
Terroir
De druiven voor deze champagne komen van 3 grand cru gemeenten op de Côte des Blancs, te weten: 45% Les Mesnil-sur-Oger, 40% Oger, en 15% Chouilly. Pure kalkbodems.
Wijnbouw
Bij Pertois-Moriset wordt nagenoeg biologisch gewerkt: als de jaren het toelaten, wordt er geen chemische input aan de wijnstok toegevoegd. De meeste wijngaarden zijn met gras begroeid of geploegd.
Vinificatie
Handmatige oogst, hele trossen. Fermentatie op lage temperatuur ca. 18o. De malolactische omzetting wordt niet tegengehouden. Dit maakt dat sommige vaten en tanks wel malo ondergaan en sommige niet. Na de vergisting blijft een groot deel van de wijn zo’n 8 maanden op de lies op barriques en foeders, en daarna wordt de blend gemaakt met 15% reserve wijn. Na botteling heeft deze wijn minstens 36 maanden ‘sur lattes’ gelegen. Dosage ca 3 gr/ltr.
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 9°-10°
Tenminste 8 jaar.
Omschrijving
Strak en mineraal, met dikte en vulling. Intens en verkwikkend. Fijne zuren, en enorme lengte.
Bijzonderheden
Pertois-Moriset heeft sinds 2 jaar een eigen model fles: een wat dikkere fles dan de klassieke champagne fles. Door de kwaliteit en door de opvallende nieuwe fles is de vraag zo toegenomen dat we op de rem moeten trappen qua verkoop vwb de basis cuvee, want ook de wijn in de nieuwe flessen moet wel voldoende tijd ‘sur lattes’ kunnen liggen. Van deze Les Quatre Terroirs is overigens ruim voldoende beschikbaar.
Wijnregio | Champagne, grand cru |
Bodem | Pure kalkbodems |
Ligging | Les Mesnil-sur-Oger-Oger, Oger en Chouilly |
Leeftijd stokken | |
Druivensoort(en) | 100% chardonnay |
Oogst en opbrengst | Handmatig |
Vergisting | Geselecteerde gisten |
Malolactische omzetting | Deels malo, deels niet |
Opvoeding | Grotendeels op barriques en foeders |
Filtering | |
Totaal SO2 | |
Suikers en zuren | Dosage 3 gr/l suiker |
Alcohol | 12% |
Houdbaarheid | Tenminste 10 jr |
Schenktemperatuur | 10º-12º |
Smaakprofiel | Strak en mineraal, met dikte en vulling. Fijne zuren, en enorme lengte. |