Echte terroir champagne uit het hart van Les Mesnil-sur-Oger-sur-Oger! 1 druif, 1 jaar, 1 perceel en non-dosé....puurder kan de chardonnay in de Champagne zich niet uitdrukken. Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% chardonnay grand cru
Alcohol: 12%
Appellation: Champagne
Terroir
De druiven voor deze champagne komen van 1 perceel van 77 are in Le Mesnil-sur-Oger: Les Jutées, aangeplant in 1979. Pure kalkbodem en pal zuid gelegen.
Wijnbouw
Bij Pertois-Moriset wordt nagenoeg biologisch gewerkt: als de jaren het toelaten, wordt er geen chemische input aan de wijnstok toegevoegd. De meeste wijngaarden zijn met gras begroeid of geploegd.
Vinificatie
Handmatige oogst, hele trossen. Fermentatie op lage temperatuur ca. 18o. De malolactische omzetting wordt niet tegengehouden. Dit maakt dat sommige vaten en tanks wel malo ondergaan en sommige niet. Na de vergisting blijft de wijn ca. 9 maanden op de lies in RVS tanks. Na botteling heeft deze wijn 78(!) maanden maanden ‘sur lattes’ gelegen. Dosage ca 0 gr/ltr, oftewel brut nature
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 10°-12°
Langer dan 10 jaar.
Omschrijving
Schelpen en ziltigheid. Strak en mineraal. Intens en verkwikkend.
Bijzonderheden
Pertois-Moriset heeft sinds 2 jaar een eigen model fles: een wat dikkere fles dan de klassieke champagne fles. Door de kwaliteit en door de opvallende nieuwe fles is de vraag zo toegenomen dat we op de rem moeten trappen qua verkoop vwb de basis cuvee, want ook de wijn in de nieuwe flessen moet wel voldoende tijd ‘sur lattes’ kunnen liggen. Deze wijn is nog op de klassieke fles gebotteld…een collector’s item? Hij komt in een speciale verpakking.
Wijnregio | Champagne, grand cru |
Bodem | Kalk |
Ligging | Les Jutées in Le Mesnil-sur-Oger |
Leeftijd stokken | Aangeplant in 1979 |
Druivensoort(en) | 100% chardonnay |
Oogst en opbrengst | Handmatig |
Vergisting | Geselecteerde gisten |
Malolactische omzetting | Geen malo |
Opvoeding | RVS tanks, en 78 mnd sur lattes |
Filtering | |
Totaal SO2 | |
Suikers en zuren | Dosage 0 gr/l suiker |
Alcohol | 12% |
Houdbaarheid | Zeker 20 jr |
Schenktemperatuur | 10º-12º |
Smaakprofiel | Puur en strak, schelpen en ziltigheid. Enorme lengte en intensiteit |