Vermentino = Rolle....deze wijn = top.....en overigens ook een hardloper! Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% rolle (=vermentino)
Alcohol: 12,5%
Appellation: Vin de France - Rhone
Terroir
De bodem bestaat uit klei en kalksteen. Deze kalkrijke kleibodem zorgt voor mineraliteit en een goede waterhuishouding. En dat laatste is zeker nodig in het warme klimaat van de zuidelijke Rhone. De wijngaarden liggen aan de voet van het Massif d’Uchaux aan de zuidkant. De bodem is voor een groot deel afgezet door vroegere rivieren.
Wijnbouw
De gemidddelde leeftijd van de wijnstokken is rond de 20 jaar. Biologisch-dynamisch onderhoud van de eigen wijngaarden is gecertificeerd sinds 2008, maar in de praktijk al aangehouden sinds 1994. Er wordt in de wijngaard echt zeer minimaal koper en sulfiet gebruikt, en verder de biodynamische preparaten.
Vinificatie
De oogst wordt in de vroege ochtend gedaan. Er wordt machinaal geoogst. Pneumatische persing onder druk van CO2. Koude stabilisatie op 12 graden gedurende 36 uur. Spontane vergisting in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tank gedurende een kleine 2 weken. Malolactische gisting. Steriele filtering voor het bottelen. Tijdens de vinificatie wordt geen sulfiet gebruikt, en alleen bij het bottelen een lage dosering zodat de wijn stabiel blijft op de fles.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 9°
Blijft goed tot ca. 3 tot 4 jaar
Omschrijving
Hele lichte witgele kleur, aroma’s van grapefruit, en wilde perzik en mineralen. Frisse aanzet, sappig, wilde perzik, limoen. Sappige wijn met een lange afdronk met lichte grapefruit bitters.
Bijzonderheden
Pierre de wijnmaker heb ik ontmoet op de Demeter beurs in Angers dit jaar. Ik had in het verleden al wel eens wat wijnen van ze geproefd, maar nooit de ruimte om nieuwe wijnen toe voegen. Nu de wijnen uit de Rhône een beetje in het verdomhoekje lijken te zitten, is het des te mooier dat we de wijnen nu wel voeren. Het is jammer dat er maar zo beperkt biologisch wordt gewerkt in dit soort gebieden, want het geeft de wijnen toch wat meer frisheid en levendigheid. En in die warme gebieden is dat juist vaak waar het aan ontbreekt.
Wijnregio | Rhône |
Bodem | Klei, kalksteen |
Ligging | Zuidkant Massif d'Uchaux |
Leeftijd stokken | Ca 20 jr |
Druivensoort(en) | Rolle (=vermentino) |
Oogst en opbrengst | Machinale oogst, vroege ochtend |
Vergisting | Spontane vergisting, RVS tanks |
Malolactische omzetting | Wel malo |
Opvoeding | 6-8 mnd op RVS tank |
Filtering | Steriel gefilterd |
Totaal SO2 | |
Suikers en zuren | |
Alcohol | 12.5% |
Houdbaarheid | 3 - 4 jr |
Schenktemperatuur | 9º |
Smaakprofiel | Grapefruit, wilde perzik, mineralig, frisse aanzet, sappig |