Kenmerken
Druif: 100% Riesling
Herkomst: Kremstal, Hollenburg
Alcohol: 12.0%
Restsuiker: 1.8 gr/l
SO2 totaal: <50 mg/l
Terroir
De bodems van de wijngaarden rond Hollenburg worden gedomineerd door zgn conglomeraat. Dit is aan elkaar gekit grind, en wordt ook wel natuurlijk beton genoemd, opgevuld met calcium carbonaat (calciet). Hierdoor is de bodem hard, maar vooral ook heel kalkrijk met een hoge pH waarde van ca. 7.5 (lage zuurgraad). Deze bodem draagt dan juist bij aan een hogere zuurgraad in de wijnen, terwijl potassium juist zorgt voor een ‘zachte buffer’, waardoor je hele frisse wijnen kunt maken die tegelijk ook heel zacht aanvoelen.
De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 290 en 360 meter boven de zeespiegel (boven de rivier de Donau) en worden afgeschermd van het westen door beboste heuvels en het Dunkelstein Woud. Koelere atlantische lucht komt samen met warme Pannonische lucht. Het klimaat wordt verder beïnvloed door de valleien van de Donau en Traisen rivier.
Wijnbouw
De wijngaarden worden volgens de regels van de biodynamie bewerkt. Christoph volgt zoveel mogelijk het natuurlijke verloop, omdat hij er vanuit gaat dat natuurlijke processen veel geleidelijker verlopen met minder complicaties, dan wanneer hij veel meer zou ingrijpen met bijv. het gebruik van sulfiet. Hij is sinds 2014 Demeter gecertificeerd.
Vinificatie
Christoph gebruikt verschillende persen om op een goede manier meer tannines uit de druiven te halen. Dit is minder gebruikelijk voor witte wijnen, maar zorgt wel voor stabielere wijnen. De vergisting voor deze wijn gebeurt in houten vaten en met natuurlijke gisten (Spontanvergärung). Na de vergisting ondergaat de wijn in sommige vaten nog de malolactisch gisting, maar dit wordt verder niet gestuurd en is dus afhankelijk van de specifieke omstandigheden, zoals de temperatuur in de kelder. De temperatuur van de vaten wordt namelijk niet geregeld. Daarna wordt de wijn nog een tijd op de gistresten bewaard, op grotere en kleinere houten vaten. Doorgaans worden de wijnen niet gefilterd voordat ze op de fles gaan. Sulfiet gebruik is minimaal: Christoph voegt alleen bij het bottelen 25 mg/ltr SO2 toe. Interessant is dat voor de jaargang 2015 voor het eerst is geëxperimenteerd met het toevoegen van wijn van de vorige jaargang! Voor de nieuwe jaargang mag je niet meer spreken over jaargang, maar is het een zogenaamde non-vintage geworden, doordat Christoph jaargangen 2015, 2016 heeft toegevoegd aan de basis van de 2017 oogst. Dit geeft de wijn nog meer inhoud en laat nog meer het terroir spreken volgens Christoph, bovendien is het een completere wijn doordat er zowel jongere als iets meer ontwikkelde wijn in de blend zit.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 12°-14°
Blijft goed tot ca. 7 jaar
Omschrijving
Kruidig, kaneel, appel, steen en rokerig. Riesling is zeker herkenbaar, maar toch duidelijk anders dan de standaard. Vulling, structuur, sap en mooie zuren zorgen voor finesse en maken de wijn super verteerbaar. In de afdronk blijft de wijn heel sappig en blijven de zuren trekken. Met wat meer lucht laat de wijn nog veel meer van zijn complexiteit zien.
Bijzonderheden
Christoph Hoch is een jonge wijnmaker die gekozen heeft om zijn eigen weg te gaan, maar wel nadat hij zijn familie had overtuigd om hem voor zijn project de mooiste wijngaarden te laten gebruiken. Christoph komt uit een familie die al sinds 1640 in Hollenburg bezig is met wijn en met scheepvaart op de Donau, vandaar de stok en de roeispaan op zijn logo! Christoph gaat zijn eigen weg en maakt wijnen zoals niemand anders. Zo heeft hij in zijn wijnen uit 2014 een deel reserve wijn toegevoegd, omdat dat zijn wijn net dat vleugje meer volwassenheid geeft. Ook de tannine extractie bij zijn witte wijnen zorgen ervoor de wijnen van Christoph Hoch uniek zijn!