Op en top GrüVe, maar wel met een spannend randje. Door de natuurlijke vinificatie en het gebruik van grote houten vaten zorgen voor een wat oxidatieve opvoeding, waardoor de wijn een veel breder smaakpallet krijgt. Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% Grüner Veltliner
Herkomst: Kremstal, Hollenburg
Alcohol: 11.5%
Terroir
De bodems van de wijngaarden rond Hollenburg worden gedomineerd door zgn conglomeraat. Dit is aan elkaar gekit grind, en wordt ook wel natuurlijk beton genoemd, opgevuld met calcium carbonaat (calciet). Hierdoor is de bodem hard, maar vooral ook heel kalkrijk met een hoge pH waarde van ca. 7.5 (lage zuurgraad). Deze bodem draagt dan juist bij aan een hogere zuurgraad in de wijnen, terwijl potassium juist zorgt voor een ‘zachte buffer’, waardoor je hele frisse wijnen kunt maken die tegelijk ook heel zacht aanvoelen.
De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 210 en 350 meter boven de zeespiegel (50-200 meter boven de rivier de Donau) en worden afgeschermd van het westen door beboste heuvels en het Dunkelstein Woud. Koelere atlantische lucht komt samen met warme Pannonische lucht. Het klimaat wordt verder beïnvloed door de valleien van de Donau en Traisen rivier.
Wijnbouw
De wijngaarden worden volgens de regels van de biodynamie bewerkt. Christoph volgt zoveel mogelijk het natuurlijke verloop, omdat hij er vanuit gaat dat natuurlijke processen veel geleidelijker verlopen met minder complicaties, dan wanneer hij veel meer zou ingrijpen met bijv. het gebruik van sulfiet. Hij is sinds 2014 Demeter gecertificeerd.
Vinificatie
Christoph gebruikt verschillende persen om op een goede manier meer tannines uit de druiven te halen. Dit is minder gebruikelijk voor witte wijnen, maar zorgt wel voor stabielere wijnen. De vergisting voor deze wijn gebeurt in houten vaten en met natuurlijke gisten (Spontanvergärung). Na de vergisting ondergaat de wijn in sommige vaten nog de malolactisch gisting, mar dit wordt verder niet gestuurd en is dus afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Daarna wordt de wijn nog een tijd op de gistresten bewaard, op grote houten vaten. Doorgaans worden de wijnen niet gefilterd voordat ze op de fles gaan. Sulfiet gebruik is minimaal: Christoph voegt alleen bij het bottelen 25 mg/ltr SO2 toe. Interessant is dat voor de jaargang 2015 voor het eerst is geëxperimenteerd met het toevoegen van wijn van de vorige jaargang! Voor de nieuwe jaargang mag je niet meer spreken over jaargang, maar is het een zogenaamde non-vintage geworden, doordat Christoph jaargangen 2015, 2016 heeft toegevoegd aan de basis van de 2017 oogst. Dit geeft de wijn nog meer inhoud en laat nog meer het terroir spreken volgens Christoph, bovendien is het een completere wijn doordat er zowel jongere als iets meer ontwikkelde wijn in de blend zit.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 10°
Blijft goed tot ca. 7 jaar
Omschrijving
Lekkere, pittige appel. Rokerig en minerale tonen, delicaat en elegant. Anders dan veel GV’s, maar wel kruidigheid en peper. Vulling, structuur, en mooie zuren zorgen voor veel finesse en maken de wijn super verteerbaar. Met wat meer lucht laat de wijn nog veel meer van zijn complexiteit zien.
Bijzonderheden
Christoph Hoch is een jonge wijnmaker die gekozen heeft om zijn eigen weg te gaan, maar wel nadat hij zijn familie had overtuigd om hem voor zijn project de mooiste wijngaarden te laten gebruiken. Christoph komt uit een familie die al sinds 1640 in Hollenburg bezig is met wijn en met scheepvaart op de Donau, vandaar de stok en de roeispaan op zijn logo! Christoph gaat zijn eigen weg en maakt wijnen zoals niemand anders. Zo heeft hij in zijn wijnen uit 2014 een deel reserve wijn toegevoegd, omdat dat zijn wijn net dat vleugje meer volwassenheid geeft. Ook de tannine extractie bij zijn witte wijnen zorgen ervoor de wijnen van Christoph Hoch uniek zijn!
Wijnregio | Kremstal, Hollenburg a/d Donau |
Bodem | Harde kalkrijke (calcium carbonaat) bodem met veel grind |
Ligging | Boven de Donau, op 210-350 mtr hoogte |
Leeftijd stokken | |
Druivensoort(en) | Grüner Veltliner |
Oogst en opbrengst | Handmatige oogst |
Vergisting | Spontane vergisting op houten vaten |
Malolactische omzetting | Grotendeels wel malo, maar niet gestuurd |
Opvoeding | Geblende jaargangen ca 10 maanden op houten vaten |
Filtering | Ongefilterd |
Totaal SO2 | <50 mg/l |
Suikers en zuren | |
Alcohol | 11.5% |
Houdbaarheid | Zeker 7 jr |
Schenktemperatuur | 12º - 14º |
Smaakprofiel | Appel, rokerig, mineraal, witte peper, vulling en structuur |