De wijnmaker is een chaoot 1e klas, maar wel eentje met gevoel voor wijnmaken! Lees meer
Kenmerken
Druif: 60% Blaufränkisch, 40% Zweigelt
Herkomst: Burgenland
Alcohol: 13.0%
Terroir
Vrij vlakke bodems. De zgn. Heideboden is een wat rijkere bodem met volop organisch materiaal, en de wijngaarden liggen oostelijk van de Neusiedlersee. Dit meer is zeer ondiep waardoor het water altijd relatief veel warmte afgeeft aan de omgeving.
Wijnbouw
De wijngaarden worden al sinds 2006 biologisch bewerkt, maar zijn officieel nog in omschakeling (het duurt tenminste 3 jaar voordat een wijn ook daadwerkelijk als biologisch gecertificeerd te boek kan staan). De druiven zijn volledig handmatig geoogst.
Vinificatie
Ondanks de rijkere bodem is de opbrengst van deze ‘basiswijn’ toch slechts 32 hl/ha, en dat is echt heel weinig, terwijl de stokken tussen de 15 en 25 jaar oud zijn. Een groene oogst zorgt hier ook voor de nodige concentratie. Na de oogst gaan de hele trossen gekneusd en wel in grote open houten gistkuipen eerst 9 weken vergisten. Daarna wordt de wijn overgestoken houten vaten van 228L en daar blijft de wijn dan 14 maanden. Met de wijn wordt verder niets gedaan. Voor de botteling worden de vaten samengevoegd en krijgt de wijn een heel klein beetje sulfiet, zodat de wijn ook op de fles stabiel blijft.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 16°
Blijft goed tot ca. 6 jaar
Omschrijving
Een mooie expressieve neus met een vleugje vanille, rood fruit, en kruidigheid. In de mond ook weer fijne zuren, rijp rood fruit en groene kruiden en vanille. Veel lengte.
Bijzonderheden
Thomas Lehner kreeg op zijn 15e met de erfenis van zijn oma de beschikking over zijn eerste wijngaarden. Hij is toen dus ook als 15-jarig jochie maar zijn eerste wijn gaan maken. Een echte auto-didact, die dus ook wel eens zijn kop heeft gestoten….want hij ook wel een behoorlijke chaoot! Een aantal jaren terug proefde ik zijn wijnen voor het eerst, maar was ik nog niet volledig overtuigd. We zijn nu weer 3 jaar verder, en toen ik Thomas weer sprak op Prowein in 2016, hebben we alles weer doorgeproefd….en was het meteen raak! Thomas maakt een serie geweldige wijnen in de basis, maar ook zijn ‘lageweine’ zijn geweldig. En het mooie is, dat ondanks veel tegenslagen in het verleden Thomas wel gewoon doorgaat met experimenteren. Binnenkort hoop ik ook zijn eerste ‘Orange’ wijnen te proeven!
Wijnregio | Burgenland |
Bodem | Bodem met veel organisch materiaal en grind |
Ligging | Vlakte in directe nabijheid Neusiedlersee |
Leeftijd stokken | |
Druivensoort(en) | 60% blaufränkisch, 40% zweigelt |
Oogst en opbrengst | Handmatig, ca 32 hl/ha |
Vergisting | Spontane vergisting |
Malolactische omzetting | Wel malo |
Opvoeding | Gebuikte barriques gedurende 14 mnd |
Filtering | Ongefilterd |
Totaal SO2 | |
Suikers en zuren | |
Alcohol | 13% |
Houdbaarheid | ca. 6 jr |
Schenktemperatuur | 16º - 17º |
Smaakprofiel | Vanille, rood fruit, kruidigheid, structuur, sap en fijne zuren |