De energie en de spanning van deze biodynamisch witte Bourgogne spatten je glas uit! Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% Chardonnay
Alcohol: 12,5%
Terroir
De bodem bestaat uit kalksteen.
Wijnbouw
De leeftijd van de wijnstokken is ligt rond de 35 jaar. De dichtheid van de aanplant is 10.000 stokken per hectare, en dat is een dichtheid die je buiten de Champagne vrijwel nergens tegenkomt. Al meer dan 30 jaar (!) biodynamisch onderhoud van de wijngaarden, gecertificeerd Demeter. Handmatige oogst.
Vinificatie
Na persing gaat het sap meteen op eikenhouten vaten voor de fermentatie. De ontwikkeling vindt ook plaats op dezelfde gebruikte vaten, waar de wijn ca 11 maanden in wordt bewaard op de gisten. De wijn ondergaat ook een malolactische omzetting.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 12° tot 14°C.
Deze wijn blijft tenminste 10 jaar goed.
Omschrijving
Prachtig aroma, boterig, amandel, witte truffel, tikje oxidatief, vanille, en knetterende zuren. Deze witte Bourgogne is uitgesproken, loepzuiver en super levendig.
Bijzonderheden
Didier is een van de eerste wijnmakers in de Bourgogne die al in de jaren '80 biodynamisch is gaan werken. Eigenlijk een beetje een 'geitewollen sok' type. Hij is altijd zijn eigen gang gegaan, waarbij de zuiverheid en verteerbaarheid van de wijnen voorop staan. Ik volg ze al jaren. Enkele jaren terug is deze wijn nog gekozen als de beste wijnarrangement wijn zijn categorie. Nog steeds is deze wijn perfect inzetbaar dankzij z'n energie en verteerbaarheid.
Didier en Joëlle zijn inmiddels op een zeker leeftijd, en hebben geen opvolging in de familie. Zij hebben het domaine overgedaan aan Bruno Champy. Of hij net zo bedreven is als Didier zullen we gaan zien. Daarmee is deze jaargang wel bijna de laatste van de oude stempel.
Wijnregio | Bourgogne, Hautes Côtes de Beaune |
Bodem | Kalksteen |
Ligging | Bij Nantoux, tussen de 350 en 400 mtr hoogte |
Leeftijd stokken | Ca 35 jr |
Druivensoort(en) | Chardonnay |
Oogst en opbrengst | Handmatig, lage rendementen |
Vergisting | Spontane vergisting, gebruikte barriques |
Malolactische omzetting | Wel malo |
Opvoeding | Ca 11 mnd gebruikte barriques |
Filtering | Ongefilterd |
Totaal SO2 | |
Suikers en zuren | |
Alcohol | 12.5% |
Houdbaarheid | Zeker 10 jr |
Schenktemperatuur | 12º - 14º |
Smaakprofiel | Boterig, witte truffel, vanille, zuren, tikje oxidatief |