Gewurztraminer Spatlese Edition Rosenduft
Guilty pleasure! Puur rozenparfum, en zo heerlijk fris en zuiver! Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% gewürztraminer.
Herkomst: Pfalz
- Alcohol: 11.05%
- Suiker: 66 gr/l
- Zuren: 5.2 gr/l
Terroir
De bodem bestaat grotendeels uit löss en leem, en is gelegen in het zuidelijke deel van de Pfalz.
Wijnbouw
De wijngaarden worden biologisch bewerkt. De druiven zijn geoogst met een optimale rijpheid. Spätlese betekent letterlijk late oogst, maar betekent in de praktijk dat de druiven minimaal een bepaald suikerniveau laten zien. De druiven worden met de hand geoogst. De opbrengst ligt is rond de 30 hl/ha.
Vinificatie
Na de oogst gaan de druiven in een tank waar ze gekoeld 24 uur op de schillen blijven staan. Dit zorgt voor meer extractie waardoor de typische aroma's van de gewurztraminer duidelijk naar voren komen. Na die zgn. maischestandzeit van 24 uur wordt er vervolgens geperst, maar zeer geleidelijk om het sap echt zuiver te houden en teveel bitters en tannines te vermijden. De vergisting voor deze Gewürztraminer gebeurt m.b.v. geselecteerde gisten, de zogenaamde ‘Reinzuchthefe’’. Na de alcoholische vergisting wordt de wijn nog ca. 10 maanden op de gistresten bewaard, gedeeltelijk op RVS tanks en houten vaten.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 12°
Blijft goed tot zeker 10 jaar.
Omschrijving
Zeer aromatisch, met pure en frissen aroma's van rozen, lichee, kardemom, en banaan. Ook in de aanzet zeer expressief en hoog op smaak met ook weer rozen, lychee, kademom en banaan, met hele fijne frisse zuren. Cremige en schone afdronk.
Bijzonderheden
Weingut Theo Minges ligt in de gemeente Flemlingen in het zuidelijke deel van de Pfalz. Theo staat al aan het roer vanaf eind jaren 70, maar inmiddels heeft oudste dochter Regine zich ook gemeld. Zij heeft haar opleiding in Geisenheim afgerond, en zij brengt als jonge generatie weer de nodige vernieuwing in het bedrijf. Sinds een paar jaar wordt er biologisch gewerkt, en inmiddels wordt er ook volop geexperimenteerd richting natuurwijnen (en dus met minder interventies). De invloed van Regine zal de komende jaren steeds groter worden, en dat is mooi want zij heeft er kijk op, en een absolute liefde voor de wijn. Het bedrijf maakt wijn van ca 25 hectare, maar maakt daarvan meer dan 50-60 verschillende cuvees (niet allemaal elk jaar, maar toch). Sinds jaar en dag scoren de wijnen van Minges hoog, en bij Eichelman worden ze dan ook met **** gewaardeerd.
Wijnregio | Pfalz |
Bodem | Löss en leem |
Ligging | Zuidelijk deel van de Pfalz |
Leeftijd stokken | |
Druivensoort(en) | gewürztraminer |
Oogst en opbrengst | Handmatige oogst, ca. 30 hl/ha |
Vergisting | |
Malolactische omzetting | Geen malo |
Opvoeding | Deels RVS, deels hout gedurende ca 10 mnd |
Filtering | Lichte filtering |
Totaal SO2 | |
Suikers en zuren | 66 gr/l suiker, 5.2 gr/l zuren |
Alcohol | 11.05% |
Houdbaarheid | 10 jr |
Schenktemperatuur | Ca 12º |
Smaakprofiel | Zeer aromatisch: rozen, lychee, kardemom, banaan. Soepel, fris en cremig. |