Geen pet-nat, maar wel een kroonkurk. Intens, verkwikkende en minerale wijn. Perfect als apero, of begeleider van een fris voorgerecht met groente en spekbokking of makreel. Lees meer
- Koop 24 voor €--,-- per stuk en bespaar 5%5% Korting
- Koop 60 voor €--,-- per stuk en bespaar 10%10% Korting
Kenmerken
Druif: Riesling, Sämmling 88 (=scheurebe), Muskateller
Herkomst: Weinviertel, Hohenruppersdorf
Alcohol: 12%
Terroir
Hohenruppersdorf, ongeveer 30 km ten noordoosten van Wenen, ligt ingebed in zacht glooiende heuvels en bossen op een hoogte van 240 m boven de zeespiegel. De bodem bestaat voornamelijk uit leem en löss. Het klimaat is continentaal met warme zomers en koude winters. -25 ° C is geen uitzondering. In de afgelopen jaren is de geringe hoeveelheid neerslag een uitdaging geworden
Wijnbouw
De wijngaarden worden volgens de regels van de biodynamie bewerkt. Michael volgt zoveel mogelijk het natuurlijke verloop, omdat hij er vanuit gaat dat natuurlijke processen veel geleidelijker verlopen met minder complicaties, dan wanneer hij veel meer zou ingrijpen met bijv. het gebruik van sulfiet. Hij is sinds 2014 Demeter gecertificeerd. De oogst wordt volledig met de hand gedaan, waarbij de verschillende druivensoorten op het juiste moment worden geoogst tussen eind september en eind oktober.
Vinificatie
Na de oogst worden de druiven ontsteeld en geplet, waarna ze een aantal uren (3 uur voor sämmling 88 en muskateller, en 18 uur voor de riesling) op de schillen weken. Vervolgens wordt alles heel langzaam en voorzichtig geperst (persingen van 8 uur!), en daarna vindt in RVS tanks de spontane vergisting plaats, zonder temperatuur controle. De wijn blijft dan nog ca 10 maanden tank en wordt ongefilterd gebotteld. Tijdens de vinificatie wordt geen sulfiet gebruikt, alleen bij de botteling een klein beetje. Na botteling is de fles afgesloten met een kroonkurk. De ongefilterde wijn is nog een klein beetje uitvergist op de fles, waardoor er wat koolzuur in de wijn is ontstaan. Hierdoor is sprake van iets overdruk in de fles, en dit geeft de wijn wat extra bescherming tegen oxidatie.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 10°-12°
Blijft goed tot ca. 7 jaar
Omschrijving
Een lichte tinteling in de aanzet, zeer mineraal, vleugje zilt en droog, kalkachtig als van vermalen schelpen. Intense geur van ananas en grapefruit, met een vleugje pepermunt en andere kruiden. Sappig, prikkelend, en zeer precies met mooie bitters. In de lange afdronk subtiele grasaroma's met fijne zuurgraad. Extreem fris, levendig en veelzijdig.
Bijzonderheden
Net als de inwoners van Hohenruppersdorf genieten de wijnen van Michael Gindl ook van de vrijheid om zich in hun eigen tempo en in hun eigen stijl te ontwikkelen. De buizerd (lat. "Buteo") op de labels symboliseert dit. Michael Gindl zegt: "Buizerds bevolken mijn wijngaarden tijdens de oogsttijd - voor mij zijn ze als schildwachten van de wijngaarden en ze belichamen kracht, wildheid en vrijheid - attributen die mijn wijnen geschikt beschrijven."
Op het moment dat de druiven voor deze wijn worden geoogst, bloeien er veel kleurrijke planten tussen de wijnstokken. De naam FLORA is daarom niet alleen een uitdrukking van de frisse, aromatische stijl van de wijn, maar ook van de situatie in de wijngaarden zelf
"Ik herinner Kerstmis 2004 heel goed: we wilden 2003 Welschriesling drinken - en de wijn was over de heuvel. Het was geoxideerd. Ik vond het ongelooflijk dat een wijn niet eens een jaar kon houden. Ik vroeg me af over de wijnen van mijn grootvader uit 1979 of 1983, die nog steeds fris en leuk zijn om te drinken, hoewel het eenvoudige wijnen zijn, gevuld in flessen van 2 liter. Mijn grootvader werkte veel eenvoudiger. Hij intervenieerde niet erg veel met de wijnen. Hij was veel geduldiger en gaf hen tijd. En zijn wijnen waren veel spannender dan de mijne. Het drong tot me door dat de gemeenschappelijke doctrine misschien niet de enige is. '
Michael begon zijn wijnen meer tijd te geven, om ze later te filteren en te bottelen.
Mijn doel is om in de toekomst meer houten vaten en minder stalen tanks te gebruiken. "Het is interessant om te weten dat de vaten in zijn kelder zijn gemaakt van acacia en eikenhout uit zijn eigen bossen. Door zijn eigen land- en bosbouw kan hij het biodynamische ideaal van een holistische boerderij op de voet volgen.
"Momenteel heb ik 10 hectare aan wijngaarden die slechts zeer zorgvuldig kunnen worden uitgebreid tot een maximum van 12 hectare. Ik heb het potentieel voor 2 meer hectares op goede sites. We hebben dit voorjaar 1 hectare geplant, en er is nog een hectare voor nieuwe aanplanty beschikbaar. "Steeds meer dieren wonen ook op de boerderij van Gindl. Hooglandvee is gefokt sinds 2012 en binnenkort zullen paarden volgen om te werken in de wijngaarden, en varkens voor de eigen slacht. En mijn Bretonse dwergschapen zullen me helpen door in de wijngaarden te grazen! "Michael Gindl sloot zich daarom aan bij de DEMETER-associatie van biodynamische landbouw
Wijnregio | Weinviertel, Hohenruppersdorf |
Bodem | Leem en löss |
Ligging | Heuvellandschap en bossen, ca 240 mtr hoogte |
Leeftijd stokken | |
Druivensoort(en) | Riesling, sämmling 88 (=scheurebe), Muskateller |
Oogst en opbrengst | Handmatige oogst |
Vergisting | Spontane vergisting op RVS tanks |
Malolactische omzetting | Deels wel, deels niet malo |
Opvoeding | Ca 10 mnd RVS tanks |
Filtering | Ongefilterd |
Totaal SO2 | <50 mg/l |
Suikers en zuren | |
Alcohol | 12% |
Houdbaarheid | Zeker 7 jr |
Schenktemperatuur | 10º - 12º |
Smaakprofiel | Ananas, grapefruit, pepermunt, bitters, prikkelend, sappig en zeer precies |