Heerlijk rijp en sappig fruit in deze verleidelijk rode Rhone! Lees meer
Kenmerken
Druif: Grenache Noir 70%, Syrah 20%, Mourvèdre 5%, Cinsaut 5%
Alcohol: 14%
Appellation: AOP Côtes du Rhône
Terroir
De bodem bestaat uit klei en kalksteen. Deze kalkrijke kleibodem zorgt voor mineraliteit en een goede waterhuishouding. En dat laatste is zeker nodig in het warme klimaat van de zuidelijke Rhône. De wijngaarden liggen aan de voet van het Massif d’Uchaux aan de zuidkant. De bodem is voor een groot deel afgezet door vroegere rivieren.
Wijnbouw
De gemidddelde leeftijd van de wijnstokken is rond de 20 jaar. Biologisch-dynamisch onderhoud van de eigen wijngaarden is gecertificeerd sinds 2008, maar in de praktijk al aangehouden sinds 1994. Er wordt in de wijngaard echt zeer minimaal koper en sulfiet gebruikt, en verder de biodynamische preparaten.
Vinificatie
Er wordt machinaal geoogst. De druiven worden volledig ontsteeld. De druiven gaan in een open vat en blijven zo 10 dagen staan. Daarna start de spontane vergisting in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tank gedurende een kleine 2 weken op een temperatuur rond de 30°. Malolactische gisting. Een lichte filtering voor het bottelen. Tijdens de vinificatie wordt geen sulfiet gebruikt, en alleen bij het bottelen een lage dosering zodat de wijn stabiel blijft op de fles.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 16°
Blijft goed tot ca. 5 jaar
Omschrijving
Heldere en levendige robijnrode kleur. De neus is intens, en rijk aan rood fruit en kruiden: witte peper, kaneel, aardbei, garrigue en zwarte olijf. De aanzet is sappig en zacht en vol van rood fruit. Je voelt de warmte, maar de wijn blijft tegelijk ook lichtvoetig en verteerbaar. Lange en levendige afdronk met elegante en soepele tannines.
Bijzonderheden
Pierre de wijnmaker heb ik ontmoet op de Demeter beurs in Angers dit jaar. Ik had in het verleden al wel eens wat wijnen van ze geproefd, maar nooit de ruimte om nieuwe wijnen toe voegen. Nu de wijnen uit de Rhône een beetje in het verdomhoekje lijken te zitten, is het des te mooier dat we de wijnen nu wel voeren. Het is jammer dat er maar zo beperkt biologisch wordt gewerkt in dit soort gebieden, want het geeft de wijnen toch wat meer frisheid en levendigheid. En in die warme gebieden is dat juist vaak waar het aan ontbreekt.
Deze Cotes du Rhone is een van de basiswijnen. Maar ze maken ook zeer verdienstelijk Chateauneuf-du-Pape, blijkens de 16-16.5/20 voor hun cuvée Le Traversier Chateauneuf-du-Pape 2016 in de Revue du Vin de France. De prijs/kwaliteit verhouding is zo mogelijk nog beter. Dus deze wijn hebben we ook meteen opgenomen in onze selectie.
Wijnregio | Rhône |
Bodem | Klei, kalksteen |
Ligging | Zuidkant Massif d'Uchaux |
Leeftijd stokken | Ca 20 jr |
Druivensoort(en) | 70% grenache, 20% syrah, 5% mourvèdre 5% cinsaut |
Oogst en opbrengst | Machinaal |
Vergisting | Ontsteeld, 10 dagen open RVS tank, spontane vergisting |
Malolactische omzetting | Wel malo |
Opvoeding | Ca 10 mnd op RVS tank |
Filtering | Lichte filtering |
Totaal SO2 | |
Suikers en zuren | |
Alcohol | 14% |
Houdbaarheid | Tot 5 jr |
Schenktemperatuur | 16º |
Smaakprofiel | Rood fruit, witte peper, kaneel, aardbei, garrigue , warmte, sappig |