Slanke en klassieke rode Bourgogne, en een van de laatste wijnen van de hand van Didier! Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% pinot noir
Alcohol: 12.5%
Appellation: AC Beaune 1er Cru
Terroir
Kleibodem met veel kalksteennen bodem met klei, zuid-oostelijke ligging en volledig ommuurd. Helaas is dit perceel de afgelopen jaren ook vaak getroffen door lokale hagelbuien en vorst met als gevolg dat de opbrengsten heel laag liggen.
Wijnbouw
De leeftijd van de wijnstokken is circa 60 jaar. Er wordt een groene oogst toegepast om de rijpheid en de concentratie te versterken. De dichtheid van de aanplant is 10.000 stokken per hectare, en dat is een dichtheid die je buiten de Champagne vrijwel nergens tegenkomt. Al meer dan 30 jaar (!) biodynamisch onderhoud van de wijngaarden, gecertificeerd door Eco-Cert volgens Demeter.
Vinificatie
Inweking en vergisting in open houten vaten met pigeage. Daarna wordt de wijn (zonder pomp) overgestoken op barriques, waarin de wijn nog ca 13 maanden wordt opgevoed. Bij het bottelen wordt niet gepompt, en er wordt slechts een minimale hoeveelheid SO2 gebruikt.
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 15°-16°
Blijft goed tot zeker 15 jaar
Omschrijving
Herkenbare aroma’s van kers, aardbei, en koffie. In de aanzet ook weer rood fruit en een vleugje koffie en cacao. Heel sappige wijn met stevige en soepele tannines, en veel spanning. Deze wijn kan nog jaren verder ontwikkelen.
Bijzonderheden
Didier en Joelle Montchovet vormen een mooi, ietwat alternatief stel. Didier is een biodynamist van het eerste uur. Toen hij het bedrijf begin jaren ’80 van zijn vader over nam, en aankondigde dat hij biodynamisch zou gaan werken, wilde zijn vader niets met zijn wijnen te maken hebben.
Wijnregio | Bourgogne, Beaune |
Bodem | Klei met kalksteen |
Ligging | Beaune 1er cru, perceel Aux Coucherias, zuid-oostelijke ligging |
Leeftijd stokken | Ca 60 jr |
Druivensoort(en) | Pinot noir |
Oogst en opbrengst | Handmatig, lage rendementen |
Vergisting | Spontane vergisting, houten vaten |
Malolactische omzetting | Wel malo |
Opvoeding | Ca 13 mnd barriques |
Filtering | Ongefilterd |
Totaal SO2 | |
Suikers en zuren | |
Alcohol | 12.5% |
Houdbaarheid | Zeker 15 jr |
Schenktemperatuur | 15º - 16º |
Smaakprofiel | Kers, aardbei, koffie, stevige tannines, sappig |